La 26 septembrie 2019 Filiala Hîncești a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat masa rotundă “Guvernarea transparentă și incluzivă: participarea mediului de afaceri la dialogul cu autoritățile publice”.
Acesta este primul eveniment organizat de CCI a RM în colaborare cu CAPE (Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice), Agenda Natională de Business și Centrul Internațional de Antreprenoriat Privat (CIPE).
Tatiana Cojocaru, directorul Filialei Hîncești a CCI a RM a acentuat importanța dialogului dintre mediul de afaceri și autoritățile publice, cu atât mai mult că este în vigoare și legea privind transparența în procesul decizional nr.239 din 2008. Totodată, Tatiana Cojocaru a evidențiat importanța instituției camerale în procesul de promovare a intereselor mediului de afaceri în raport cu autoritățile publice.
La eveniment au fost prezente 20 persoane: reprezentanți ai mediului de afaceri din diferite domenii de activitate, instituțiilor publice, precum și reprezentanți ai administrației publice locale din aria de acoperire a Filialei Hîncești.
Scopul mesei rotunde este de a implica mediul de afaceri în procesul decizional orientând businessul să participe în procesul decizional începînd de la nivelul local.
Discuțiile au decurs într-un mod activ, acest subiect fiind foarte actual, care a prezentat interes printre cei prezenți.
La partea de intrebări, participanții au venit cu mai multe probleme ce țin de transparența procesului decizional, și anume:
- Lipsa pieței de desfacere și a serviciilor de marketing pentru promovarea producției, ținând cont de structura instituției;
- Existența birocrației în prestarea serviciilor publice;
- Problemele legate de transmiterea în cesiune a bunurilor imobile;
- Aplicarea prevederilor legislației pentru toți la fel, indiferent de mărimea întreprinderii;
- Monopolizarea prețurilor pentru producția agricolă;
- Consolidarea terenurilor agricole –pentru care sânt necesare multe cheltuieli;
- Impozitarea în agricultură – prezența impozitului unic;
- Subvenționarea inechitabilă, etc.
Experții prezenți la eveniment, Veaceslav Ioniță și Viorel Pîrvan, au venit cu comentarii asupra problemelor scoase în evidență, care vor fi înaintate și pentru a fi dezvoltate în ANB.