Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut în aceste zile întrevederi cu Autoritățile Publice Locale (APL) din Hîncești, Cimișlia, Basarabeasca și Leova.
În cadrul vizitelor în teritoriu, CCI a RM a semnat 3 Acorduri de Cooperare cu Consiliul Raional Cimișlia, Primăria Cimișlia și Consiliul Raional Basarabeasca.
Potrivit Președintelui CCI a RM Sergiu Harea, una dintre direcțiile principale de activitate pentru anul 2024, este și dezvoltarea platformelor de dialog public-privat la nivel regional, în cadrul Agendei Locale de Business. CCI având deja semnate mai multe Acorduri de Cooperare cu autoritățile din țară.
Sergiu Harea, alături de Tatiana Cojocaru, directorul Filialei Hîncești a CCI, s-au întâlnit și cu reprezentanții Consiliului Raional Hîncești și Consiliul Raional Leova, cu care au discutat despre continuarea cooperării, având deja semnate acorduri în anul 2023, și realizarea, în continuare, a activităților de promovare a businessului din regiune.
CCI a RM și autoritățile din Hîncești, Cimișlia, Basarabeasca și Leova vor organiza în comun evenimente de susținere a mediului de afaceri din regiune, cum ar fi: expo-târgul producătorilor locali, dar și vor asigura participarea acestora la evenimente organizate la nivel național și internațional.
APL din Hîncești, Cimișlia, Basarabeasca și Leova și-au manifestat speranța că împreună cu instituția camerală vor crea condiții favorabile mediului de afaceri, astfel contribuind la dezvoltarea social- economică a raioanelor.
În cadrul deplasărilor în regiuni, președintele CCI s-a întâlnit cu membrii instituției- SRL „Javgur-vin”, SRL „Camedones”, SRL „Missu-Construct”, SRL „Fruct-Anghel”, „Mediprof Raileanu Î.I.”, dar și cu compania participantă la evenimentele CCI- SRL „Comcorn-cim”, cu care a discutat despre serviciile oferite de CCI dar și necesitățile acestora. Totodată, Sergiu Harea a vizitat și compania S.A. „Romanița”, membră a CCI.
CCI a RM și APL din regiune recunosc importanța majoră a sectorului IMM pentru dezvoltarea economică durabilă și menținerea stabilității sociale a regiunilor și convin la o conlucrare mutuală în scopul atingerii obiectivelor prezentului Acord, în special ceea ce vizează următoarele aspecte:
- promovarea și asigurarea implementării politicilor de stat în domeniul dezvoltării antreprenoriatului, serviciilor publice, transparenței decizionale și alte domenii cu impact asupra mediului de afaceri la nivel local;
- promovarea dialogului public-privat;
- suport în dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în contextul procesului de integrare europeană;
- dezvoltarea abilităților și culturii antreprenoriale;
- crearea unui mediu favorabil pentru mediul de afaceri, inclusiv a condițiilor necesare mediului antreprenorial pentru beneficierea de serviciile de stat și raionale;
- dezvoltarea direcților noi de cooperare în afaceri în scopul realizării proiectelor de modernizare dezvoltare complexă a raionului.